Dag 3, Sint petersburg

Het is vandaag maandag en we worden hard wakker gemaakt om naar verscheidene musea te gaan. We gingen als eerst naar de Russian Museum. We liepen de deur uit en gingen op weg. Het was prachtig weer, de zon scheen en eigenlijk was er zelfs geen jas nodig! Vele liepen dan ook zonder jas over straat, in april, in Rusland. Dit weer was heerlijk en ik merkte dat de stemming meteen beter werd. Na het genieten van de stralende zon kwamen we aan. Er was een groot prachtig beeld voorin gezet en dit gaf al aan dat het pracht en praal zou worden. We gingen naar binnen en het was intens mooi vanaf het begin. Overal waren beelden en versieringen op de muren en het plafond, die vaak ook bekleed was met een schildering. Dit paleis heten dan niet voor niets het ”marmeren” paleis.

Binnen dit paleis was een prachtige kamer met vele verscchillende soorten marmer. Dit was zo’n prachtige ervaring dat ik deze hier even bij zet. Er stond een vleugel in… Ik verlangde daadwerkelijk met HEEL mijn hart om te spelen maar kon het niet over mijn verstand krijgen om te gaan spelen (want das vet illegaal).

We liepen door het museum heen te kijken en genoten van alle meesterwerken. Het mooiste van dit museum was voor mij het musem zelf omdat dit er al zo indrukwekkend uit zag. Los hiervan waren er ook nog vele schilderijen en beelden die we een voor een bewonderd hebben. Nadat we onze ogen hebben verrijkt met de prachtige optische prikkels die daar te zien waren  gingen we naar boven. Hier bleek een nieuwe galerij te zien met moderne kunst. Dit was niet altijd even begrijpelijk maar er zaten een paar gave dingen tussen die ik zal laten zien en die zeker opmerkenswaardig zijn. Allereerst was er een 3d beeld van een hart. Dit was een schildering die met je mee bewoog wanneer je liep. Hier heb ik een video van gemaakt.

In verdere zalen waren andere soorten kunstwerken. Er was een plaat met groeven in cirkels en licht dat erop scheen. Dit werkte samen om een 3d beeld te geven van vier kubussen. Ook dit was een vrij speciale ervaring en om dit mee te maken heb ik weer een filmpje

 

 

Vervolgens zijn de meest gave meesterwerken alweer afgelopen. Wat nog opviel was een schilderij wat in principe gewoon leek op een normaal schilderij, maar er was iets speciaals aan. Het was grappig om te zien dat dit ook gewoon voorkwam bij de kunst van die tijd.

Vervolgens hebben we nog wat schilderijen gezien waar eigenlijk maar een kleur op te zien was, maar desalniettemin erg toch erg mooi waren op een manier. Ik weet niet goed meer waarom dit zo’n indruk op me maakte maar ik kreeg er een bepaald gevoel bij, het leek namelijk of deze kleuren niet alleen de kleuren afgaven maar ook iets van warmte of gevoel. Ondanks de angst voor het gehersenspoeld worden (die reeel aanwezig is) zal ik hier een paar foto’s van deze schilderijen plaatsen.

Na dit russische museum zijn we weer gaan lopen. De richting was het koningklijke paleis van Michailovski. Dit paleis was weer immens groot en door de vele kunsten heb ik gespecificeerd naar de twee dingen die ik het mooist vond.

Een van de gaafste dingen hier was de prachtige kleur blauw die ook hier weer te zien was.

Verder was er een mooie concertzaal waar ik graag een keer een pianoconcert mijn oortjes zou willen laten strelen.

Hierna gingen we naar de church of the spilled blood, net zoals eerder maar dan ook naarbinnen! Dit was een prachtig gebouw met enorm veel schilderingen en kunst. Het meest opvallende was de zonnestructuur.

(insert foto church of the spilled blood zonnestructuur van camera stephanie)

Uitgeput van deze dag zijn we terug gegaan naar de hostel. Hier vernomen we van een paar medereizigers dat er een enige echte Jamie Oliver budget restaurant in Sint Petersburg is. We zijn hier die avond naartoe gegaan en voor circa 20 euro pp. hebben we goddelijk gegeten die avond.

Totaal moe van alle indrukken ben ik daarna hard op mijn bed in slaap geploft.

Cas – out.