Dag 2, Sint petersburg

Goedemorgen, dag 2 komt eraan. Na een onrustige nacht ben ik wakker geworden vanuit een wiebelend bed. We slapen met zijn 10en op een kamer en sommige mensen (ik noem geen namen) kunnen hun mond niet houden als ze dronken thuiskomen. Dus omdat ik bovenin lig in de hoogslaper, elke beweging voel van Tjits onder me, er licht naar binnen schijnt vanaf buiten en mensen het blijkbaar ontzettend nodig vinden om te praten snachts heb ik een onrustige nacht gehad. Ik klim uit mijn bed en ga douchen. Na het douchen wandel ik de verdieping omhoog naar de keuken, om de yoghurt die ik gisteren bij de supermarkt heb geruild tegen wat roebels, zonder lepel al gietend en knijpend naar binnen te werken. Meer dan een half uur te laat kom ik aanstrompelen bij de verzamelplek. Ik was gelukkig niet de enige want er werd een preek gegeven door de studiereiscie dat we niet te laat moesten komen. Even later vertrekken we. Na een paar kilometer wandelen komen we aan bij de church of the spilled blood. Dit klinkt wat luguber en dat is het ook. Hier is tsaar Alexander de tweede vermoord, en in ere van hem is deze kerk gebouwd. Fun fact: Er is een wedstrijd gehouden en het mooiste ontwerp werdt gebouwd. Het resultaat daarvan is deze kerk die prachtig gedecoreerd is met vele kleuren en mooie torens die gisteren ook in de verte te zien was boven het water. 

Na hier omheen gelopen te zijn en wat kung-fu panda’s te hebben gezien (true story) zijn we doorgelopen naar de rivier de Neva. Hier kon je over het water heenkijken en zag je aan de overkant een strand en gebouw staan met een hoge gele toren. Dit bleek de gevangenis te zijn waar vroeger meer 45.000 mensen zijn vermoord. Ondanks dat het gebouw erg mooi was kregen we er nu toch lugubere gedachtes bij. 

Nadat we nog even langs de rivier liepen zijn we doorgegaan naar de hermitage. Hier gingen we helaas nog niet in maar het was toch een prachtig plein om te zien. Wel waren de kleuren van de hermatige naar mijn idee niet de prachtigste babykots groen die ik ooit gezien heb maar wel erg leuk omdat het gebouw zich hierdoor zo afscheid van de rest. 

Later deze week zullen we dit gebouw ook van binnen bezoeken, maar voor nu mogen jullie van mijn prachtige model-pose (kuch) genieten met de hermitage op de achtergrond. 

We moesten weer verder lopen maar ondertussen was het meer een dodemansloop geworden. Iedereen staarde wat om zich heen en probeerde op laatste kracht nog vooruit te komen. We hadden natuurljk weinig geslapen en na deze kilometers waren we er nogal klaar mee. We kregen tien minuten van de studiereiscie om even te rusten. Tien minuten… daar kan je niet echt van lunchen. ”Dan moeten jullie niet te laat komen, hierdoor lopen we achter op schema”. Tjah, ze hebben wel een punt. Na nog snel een kop koffie achterover geslagen te hebben, en toch nog 25 minuten te wachten op mensen die toch echt een burger wilden halen (en hierdoor weer een flinke preek over hun hoofd kregen) lopen we snel door richting het gebouw van de familie Stroganov. Tijdens deze wandeling heb ik in het toeristenboekje mijn uiterste best gedaan om alle smeuige details voor jullie uit mijn hoofd te kennen, dus die zal ik vol trots vertellen. De familie Stroganov heeft hun fortuin te danken aan een monopolie op de zout-industrie, ze hebben toen Raselli (een bekende kunstenaar) ingehuurd om hun gebouw te ontwerpen. Ze waren fervent verzamelaar van egyptische stukken tot romeinse munten. Dit gebouw is toen een tijd een museum geweest maar toen dit werd gesloten is de helft van de schatten overgebracht naar de hermitage en de andere helft geveild in het westen. Nu wordt het gebruikt om wassen beelden en andere kunst ten toon te stellen. Hier zijn we naar binnen geweest en daar heb ik nog een paar prachtige foto’s aan over gehouden. 

(insert foto’s stroganov)
Ten slotte was hier een ruimte waar je onder een koepel stond, naar boven keek en er een touw hing. Wanneer je precies onder dit touw stond resoneerde je stem en hoorde je de galm van 360 graden terugkomen (noscope!). Dit was erg indrukwekkend en daarom heb ik er ook een filmpje van.

(insert filmpje echo)

Na een lange wandeling hier doorheen kregen we eindelijk pauze (godzijdank!). We hebben een heerlijke 30cm sub gegeten bij de subway en nadat mijn maag zich weer verzadigd en gerustgesteld voeld zijn we doorgelopen richting het volgende museum. Dit was facultatief en een paar mensen, waaronder Tjits waren toch echt te moe en zijn even gaan rusten in de hostel. Ikzelf ben doorgegaan. Met slaperige ogen en pijnlijke benen Heb ik mezelf doorgesleept naar het museum. In het volgende museum waren weer prachtige schilderijen zien. Ondanks dat ik moe was en mijn ogen af en toe letterlijk dichtvielen heb ik toch enorm kunnen genieten. Ik heb hier een kleine compositie van de mooiste schilderijen voor jullie neergezet.

(insert foto’s museum zondag)

Hierbinnen is ook een kamer met prachtige wandtapijten. Ik vroeg aan een vrouwtje op een stoel of deze wandtapijten geverfd of gewoven waren en het bleek dat deze zowaar gewoven waren. Wat een kunde zit daar in!

(insert wandtapijt)

Erna loop ik door naar de volgende kamer, dezelfde vrouw loopt naar me toe en verteld met veel handgebaren dat dit de slaapkamer is. Het was ook wel te zien want er waren over baby-engeltjes op het plafond geschilderd.

(insert foto slaapkamer)

Hierna was ik toch echt helemaal kapot en zijn we terug gelopen naar de hostel waar ik in een heerlijk diepe power-nap ben beland. 

Later die avond werdt ik wakker gemaakt door een harde stem van Hidde. We gingen eten bij een soort Russische la place met een zelfservice systeem. De prijzen waren ongeveer hetzelfde als die in Nederland maar helaas blijft het erg duur om elke dag uit eten te gaan. Ik had een heerlijk kipstukjes. Eenmaal thuis hebben we de matrassen op de grond gelegd en heb ik oordopjes ingedaan tegen de beweging en het geluid. Verder had ik een gordijntje ge├»mproviseerd om mijn slaap kwaliteit te verbeteren. Die avond was ik zo kapot dat ik toch maar meteen ben gaan slapen. Door de veranderingen in de Slaap omgeving viel ik meteen in een rustgevende roes. 

Cas – out.